Search our Site

A Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság tagjai vagyunk Európa számos országából: Albániából, Ausztriából, Belgiumból, Bosznia-Hercegovinából, Ciprusról, Horvátországból, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Magyarországról, Írországból, Olaszországból, Lettországból, Litvániából, Máltáról, Moldovából, Norvégiából, Lengyelországból, Portugáliából, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Spanyolországból, Svédországból, Svájcból és Ukrajnából. Közös célból fogtunk össze, hogy biztosítsuk a biztonságos ivóvízhez jutás alapvető emberi jogát és kutakat építsünk ki Uganda, Zimbabwe és Malawi egyes közösségeiben.

Ferenc pápa buzdítására akarunk válaszolni, mely szerint “a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés alapvető és általános emberi jog, mivel létfontosságú az emberi túléléshez és mint ilyen, más emberi jogok gyakorlásának feltétele. Világunk súlyos társadalmi adósságban van a szegényekkel szemben, akik nem férnek hozzá az ivóvízhez. (Laudato si (Áldott legyél) enciklika)

Tisztában vagyunk vele, hogy nem leszünk képesek mindenkin segíteni, ezért úgy határoztunk, hogy először azoknak segítünk, akik családunkhoz tartoznak a hitben (ld. Gal 6, 10), azaz a ferences család afrikai országokban élő tagjain. Uganda, Zimbabwe és Malawi országos közösségei válaszoltak arra a felhívásunkra, hogy jelöljenek ki olyan helyi közösségeket, amelyek súlyos vízhiánnyal küszködnek. A célunk az, hogy elég adományt gyűjtsünk össze három kút kifúrásához. Egy kút kiásásának és a hozzá tartozó víznyerő rendszer kiépítésének becsült költsége körülbelül 38 000 euró.

A Ferences Világi Rend (Ordo Franciscanus Saecularis, OFS), amelyet Bűnbánó Testvérek rendjének, illetve Ferences Harmadrendnek is hívnak, körülbelül 300 ezer tagot számlál, és a világ 112 országában van jelen. A Rendet családok és egyedülálló emberek alkotják, akik a pápa által jóváhagyott Regula alapján élnek, közösségeket alkotnak, szerepet vállalnak állami és társadalmi kezdeményezésekben és bizonyságot tesznek hitükről a környezetükben. A Világi Rend teljes autonómiával rendelkezik, koordinált struktúrájú és közvetlenül a Szentszék alá tartozik. A Ferences Világi Rendről további információ a www.ciofs.org weblapon található (tudnivalók a Világi Rend magyarországi közösségéről: http://www.fvr.hu/).