Search our Site

2019. április 27-28-án Monika Midvertyé OFS, a Well4Africa (Kutak Afrikának) társadalmi kezdeményezés koordinátora egy utazási iroda támogatásával Ugandába, Ibanda tartomány Kihani egyházmegyéjébe látogatott, ahol e kezdeményezésre küldött adományokból egy vízellátó rendszert helyeztek működésbe.

A projekt helyi koordinátorai, a Muhumuza Gilbert vezette ferences világi rendiek és a ferences ifjúság tagjai mutatták be a rendszert: egy fúrt kutat, amely egy elektromos szivattyúval van ellátva, két 50 ezer liter víz tárolására képes tartályt, és húsz, a falu teljes területén elszórva található vízcsapot. A vízellátó rendszer a helyi plébániát, a Szent József általános iskolát, a Szent Anna középiskolát, a Szent Ágnes és az Egyesült általános iskolákat, valamint a közeli Katunguru, Irwaniro és Kitambeva falvakat szolgálja ki.

Danson Kahuhikire, Wapah Uganda 2015, a megvalósítást végző cégek egyikének vezető mérnöke, arról biztosított mindenkit, hogy a vízellátó rendszer működésére egy év teljes garanciát vállalnak. Ennek az időnek a lejártával is ingyenes konzultációt biztosítanak a közösségnek. Kahuhikire úr szerint a talajban található víz mennyisége elégséges ahhoz, hogy a növekvő közösség igényeit a következő negyven év során biztosítsa. A rendszer teljesítménye 40 ezer liter víz 20 óra alatt.

A vízellátó rendszer több mint 700 helyi lakos, főként nők és gyerekek mindennapi életét könnyíti meg. A Szent Anna középiskola igazgatója megmutatta az új iskolaépület építési munkáinak helyszínét. Erre az épületre azért van szükség, mert a vízellátó rendszer üzembe helyezése óta több lány kezdett el iskolába járni.

Április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján, ünnepélyes szentmise keretében megáldották a vízellátó rendszert. A szentmisén részt vettek világi ferencesek a közösség minden szintjéről, projekt munkások, mérnökök, az általános és középiskola tanulói és a falu lakói. Az emberek nem győzték köszönetüket kifejezni a társadalmi kezdeményezésre adományozóknak azért, hogy tiszta vízhez juthatnak közel otthonaikhoz.

A Well4Africa (Kutat Afrikának) társadalmi kezdeményezés folytatódik, további adományokat is szívesen fogadunk. Adakozásra a well4africa.eu honlapon keresztül van lehetőség. Köszönjük minden adakozó nagyvonalúságát!

  • IMG_1108
  • IMG_1111_1024768
  • unnamed

Simple Image Gallery Extended