Search our Site

Kanafa Szent Ferenc plébánia Sodo város délnyugati részén található, 385 km-re Etiópia fővárosától, Addisz-Abebától.

Bár Etiópiában az FVR és a YouFra nemzeti szinten nem létezik, a kanafai FVR0 helyi testvéri közössége erősen szervezett és elkötelezett a ferences karizma követése iránt, a kapucinus provincia lelki támogatásával. A világi ferencesek és a ferences fiatalok aktívan részt vesznek különböző lelkipásztori tevékenységekben, mint például a gyermekek vallásos nevelésében, a betegek és idősek látogatása, HIV/AIDS-tanácsadás és önkéntes munka a kórházakban.

Kanafa falu számos családja csak korlátozottan jutott biztonságos ivóvízhez, és a legtöbb háztartás kénytelen volt a vizet egy ellenőrizetlen folyóból és tavacskákból szerezni. A nem megfelelő vízellátás, a közegészség hiánya és a rossz higiéniai körülmények miatt a lakosság, különösen az öt éven aluli gyermekek, rendkívül kiszolgáltatottá váltak a betegségeknek (hasmenés, tífusz, bélparaziták stb.). A száraz időszakokban, amikor a szezonális folyók és tavak kiszáradnak, a kanafaiaknak nagy távolságokat (10-15 km) kell megtenniük a gyakran rossz minőségű vízért. Ez a távolság jelentősen csökkentette a szállítható és a háztartásokban elfogyasztható víz mennyiségét (4-6 liter naponta és személyenként minden felhasználási célra). A nők esetében a vízhordással töltött idő becslések szerint évente 20-30 napot vett igénybe. A Kanafa vízprojekt fő célja az volt, hogy 1000 ember (200 háztartás) számára biztonságos ivóvízhez való hozzáférést biztosítson a napi fogyasztáshoz (beleértve a kéz- és testmosást, mosást), valamint javítsa a higiéniai körülményeket és az egészséget.

A kanafai vízprojekt keretében egy 65 méter mély kutat fúrtak, egy hagyományos kézi szivattyút építettek, és higiéniai okokból (állatoktól való védelem stb.) elkerítették a vízvételi pontot. A helyi közösség aktívan részt vett a terület bekerítésében (minden háztartás biztosított fát és szögeket), valamint a vízvételi ponthoz vezető út kialakításában, amely korábban teljesen megközelíthetetlen volt járművek számára. A helyi közösség kezdeményezésére létrehozták a WASH (víz, higiénia és szennyvízelvezetés) bizottságot, amelynek feladatai közé tartozik a higiénia és a szennyvízelvezetés aktív előmozdítása, a közösség mozgósítása a vízellátás kiépítésére és védelmére, valamint a víz megfelelő használatára vonatkozó szabályok megállapítása, különösen akkor, amikor vízhiány van.

A Kanafa vízprojektből már több mint ezer ember részesül, és a tiszta ivóvíznek köszönhetően máris javulnak a falusiak életkörülményei, akik már nem kényszerülnek hosszú utakat gyalogolni a szennyezett és ihatatlan vízért. A fúrt kút karbantartásáért a Mária Kidane Mihrate Kapucinus Tartomány, Kanafa helyi FVR közössége és a kanafai Szent Ferenc plébánia felel.

A munkálatokat Ashenafi Fikire fővállalkozó 2022 júliusa és augusztusa között végezte. A projektre adományozott összeg 19 098,63 euró volt. Bár az etiópiai nyersanyagok magas árai miatt a projekt költségvetése meghaladta a többi fúrt kút szokásos árát, a "Well4Africa" a nagylelkű adományozóknak köszönhetően megajándékozhatta Kanafa lakóit ezzel a nélkülözhetetlen életelemmel.

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11

Simple Image Gallery Extended